Skip to content

Polis ganggu majlis puasa sunat/mogok lapar,5 ditahan

26 May, 2009

Polis menahan 5 orang daripada sebuah syarikat pengendalian acara apabila mereka sedang mendirikan khemah bagi perasmian puasa sunat dan mogok lapar di hadapan Wisma DAP di Ipoh pagi tadi.

Gangguan polis terhadap acara berorientasikan rakyat adalah yang terbaru dalam siri kes penahanan orang ramai diseluruh berhubung desakan membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak dan perkabungan kematian demokrasi di negeri itu.

Majlis tersebut dijangka dirasmikan oleh Menteri Besar Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan Speaker V. Sivakumar. Rakyat Perak diseru beramai-ramai menyertai puasa sunat dan mogok lapar yang akan diadakan selama tiga hari sehingga hari Khamis bagi tujuan meneruskan desakan pembubaran DUN.

TV Antara difahamkan lebih 50 anggota FRU dan polis, 20 anggota polis berpakaian preman, 2 jip polis, 4 kereta peronda, 2 van dan 7 trak pasukan keselamatan ditempatkan disekitar kawasan di mana acara itu akan berlangsung.

Orang ramai dilarang mendekati Wisma DAP dipercayai bagi menghalang mereka menyertai dan menyokong acara puasa sunat dan mogok lapar anjuran Pakatan Rakyat itu.

Polis juga merampas belon gergasi yang menjadi sebahagian daripada acara tersebut.

Syarikat yang mengendalikan acara ini adalah yang sama menguruskan majlis makan malam anjuran DAP Lumut di Sitiawan beberapa minggu lalu yang telah diserbu oleh polis apabila VCD kekecohan DUN Perak ditayangkan.

Polis telah menduduki khemah yang dirikan untuk melindungu daripada hujan sambil menikmati sarapan pagi mereka.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: