Skip to content

Akhil kecewa dengan sikap Maizawati

6 June, 2009

“Saya kecewa dengan tindakannya yang keluar rumah tanpa keizinan suami. Sepatutnya, apa saja yang berlaku dalam rumah tangga kami dalam tempoh tiga bulan, sama ada saya balik atau tidak, dia seharusnya merujuk perkara itu kepada pejabat kadi, bukannya media,” kata Akhil dalam Berita Harian, semalam.

Dia juga dikatakan kesal dengan tindakan isterinya, Maizawati Zainal membuat kenyataan kepada media mengenai masalah rumah tangga mereka.

Isu ini bagaikan kemuncak daripada desas-desus hubungan Akhil dengan Waheeda sehingga ada yang beranggapan mereka sudah berkahwin. Pun begitu, Waheeda bermati-matian menafikan pernikahan berlaku di antaranya dengan Akhil.

Isu ini turut memikat saya mengikuti perkembangan seterusnya bermula dengan tulisan Asmizan Mohd Samiran dalam Metro Ahad minggu lalu mendedahkan pengesahan Maizawati mengenai kes tuntutan cerai yang bakal dibicarakan di Mahkamah Syariah Ipoh, 2 Jun ini.

Saya tidak mahu menyebelahi mana-mana pihak walaupun saya sedar, ramai juga yang meletakkan kesalahan kepada Waheeda yang dianggap sebagai perosak rumah tangga orang. Masing-masing punya alasan dan sebagai manusia yang mempunyai perasaan, Waheeda juga tahu apa yang dilakukannya.

Cuma Akhil yang berdiam diri sehinggalah semalam. Katanya, berdiam diri adalah cara terbaik untuk tidak mengeruhkan lagi keadaan yang semakin keruh.

“Masalah ini membabitkan banyak pihak. Sekiranya saya bercakap, ia mengaibkan isteri, anak, keluarga saya serta Waheeda sendiri.

“Saya juga mempunyai alasan kenapa tidak bertemu isteri dan tidak tampil membuat kenyataan. Disebabkan dia sudah membuat pendedahan kepada media terlebih dulu, jadi tempat yang saya rasa paling sesuai untuk membicarakan hal ini adalah di mahkamah saja,” kata Akhil.

Pengacara Cafe Akhil Hayy ini turut menafikan tidak berhubung langsung dengan isterinya sejak beberapa bulan lalu, sebaliknya mereka ada berhubung menerusi SMS.

Seperti yang saya katakan tadi, saya tidak menyokong belah mana-mana. Masing-masing ada alasan – Maizawati mungkin sudah lama tertekan, Akhil juga ada alasan mengapa tak pulang ke rumah dan Waheeda pula terus pertahankan maruahnya sebagai seorang Muslimah.

Bagaimanapun kemelut ini mendapat perhatian masyarakat (ini pun berdasarkan jumlah penjualan Metro Ahad minggu lalu yang mencanak mencecah angka rekod kami). Malah saya sendiri sering ditanya rakan bukan media mengenai hal ini. Rata-rata bersimpati dengan Maizawati.

Apabila perkara begini berlaku yang membabitkan selebriti dan agama atau selebriti berkaitan Islam seperti Akhil (penceramah bebas) dan Waheeda (penyanyi bertudung), bimbangnya kerana pandangan orang terhadap imej Islam itu sendiri.

Bagi saya, apa yang berlaku adalah ketentuan Ilahi dan saya benar percaya yang peristiwa ‘aib’ ini ada hikmah tersembunyi dan pastinya lebih berharga untuk kehidupan kita. Cuma ia berlaku kepada kelompok tiga manusia ini yang Allah berikan ujian.

Saya bukan pandai sangat, jauh sekali nak dibandingkan dengan orang berilmu tinggi macam Akhil atau Waheeda, tetapi kalau ia berterusan, pandangan masyarakat terutama bukan Islam terhadap gambaran Islam itu sendiri.

Bukan sekali kisah wanita bertudung yang mempunyai perlakuan tidak bermoral. Pernah kecoh di media mengenai seorang wanita Islam yang mengadakan hubungan seks di bilik x-ray, gadis sekolah yang bertudung, tetapi membenarkan diri dinodai dan macam-macam lagi.

Seorang teman memberitahu yang rakannya (bukan Islam) berseloroh dengan memandang negatif wanita bertudung, tetapi melakukan hal tak bermoral. Kenyataan sebegini adalah antara yang banyak kita dengar, adakalanya menjadi bahan gurauan. Dalam bergurau pun, kita kena fikir impaknya.

Itu yang berkaitan di kalangan masyarakat kebanyakan yang menjadi tatapan media. Sementelah selebriti macam Akhil dan Waheeda, tumpuan mata dan telinga semakin galak dipasang sambil mulut berkata-kata. Kemunculan Maizawati di media baik di akhbar mahupun TV3, perlahan-lahan menjadikannya selebriti popular.

Hal-hal ini yang membuatkan isu mereka semakin hangat dan popular. Apa-apapun yang terjadi, kita harus melihat daripada perspektif positif. Wassalam!

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: