Skip to content

Sisi eksentrik Raja Pop

28 June, 2009

Dilahirkan sebagai keturunan Afrika-Amerika berkulit hitam, Michael Jackson cuba masuk ke politik Amerika dengan bertopengkan warna kulit putih yang dipercayai menjadi salah satu faktor kematiannya.
APABILA Raja Pop Dunia, Michael Jackson meninggal dunia pada 26 Jun 2009, dunia meratapi pemergian manusia luar biasa ini. Beliau meninggalkan segala kemewahan dunia pada usia 50 tahun dengan penuh tanda tanya selepas disahkan terkena serangan jantung di kediamannya di Los Angeles, Amerika Syarikat.

Segala spekulasi tentang Michael yang juga digelar Jacko ini telah terkubur bersama kematiannya – daripada isu cabul, diancam kemiskinan, jenayah seksual serta yang paling mendapat perhatian ialah isu ‘orang hitam ke orang putihnya’ yang masih dipersoalkan.

Pada saat ikon muzik dunia yang dianggap erotik dan eksentrik ini disemadikan, dunia masih tertanya-tanya tentang tindakan Jacko yang mahu mengubah ciptaan asal Tuhan hanya untuk ‘masuk’ ke dalam dunia Amerika.

Sedangkan pada realitinya anak Afrika-Amerika ini menjadi penyanyi kulit hitam yang mencetuskan revolusi muzik luar biasa sejak tahun 70-an. Dengan bakat semula jadi, beliau memecah tembok kasta warna kulit putih dan hitam melalui karya-karyanya.

Beliau juga menjadi penyanyi Afrika-Amerika pertama yang mendominasi hampir kesemua carta lagu dunia berbulan-bulan lamanya. Tidak cukup dengan itu, lima album studionya, Off The Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) dan HIStory (1995) menjadi album paling laris jualannya dalam sejarah bisnes muzik dunia.

Jika penjualan album tersebut masih tidak memadai untuk mengangkat Jacko sebagai legenda, fakta bahawa beliau disenaraikan sebagai penerima tiga kali pengiktirafan Guinness World Records barangkali hal paling baik untuk mengingatkan kita tentang fenomena Jacko.

Hidap sopak

Jacko turut didakwa melakukan proses pemutihan kulit – satu tuduhan yang menjadi ironi bagi seorang kulit hitam yang ingin berjuang dalam gelombang dan arus permainan orang kulit putih. Ia dipercayai dilakukan sebagai tindak balas politik dunia hiburan. Malangnya tindakan tersebut membawa padah apabila beliau berhadapan dengan impak negatif proses tersebut iaitu menghidap kanser kulit.

“Sesiapa yang menjalani rawatan pemutihan kulit akan lebih terdedah kepada kanser kulit. Ini kerana proses tersebut memasukkan sejenis cecair ke dalam tubuh yang membolehkan kulit hitam bertukar putih dan menjadi begitu sensitif,” kata beberapa pakar kulit yang merujuk kepada tindakan Jacko yang didakwa memang menjalani proses tersebut.


GAYA tarian Jacko menjadi ikutan jutaan peminat di seluruh dunia.


Biarpun terdapat beberapa bukti beliau melakukan proses tersebut, termasuk dilihat bertemu pakar kulit terkenal dunia dari Santa Monica yang mendapat pendidikan di Cambridge, Dr. Ralph Massey, selain kerap berkunjung ke sebuah klinik kulit di Beverly Hills, beliau tetap menafikan tindakannya memutihkan kulit.

Malah beberapa minggu sebelum kematiannya, Jacko turut didakwa berkunjung ke Hospital Cedar-Sinai di Los Angeles bagi mengetahui tahap kanser kulit yang dialaminya.

Beliau yang dilihat hadir ke hospital tersebut dengan menutup muka dan bersarung tangan, bagaimanapun, didakwa kelihatan lega serta membuka penutup mukanya selepas diberitahu doktor bahawa kanser kulit boleh diubati.

Malah sepanjang hayatnya, Jacko tegas mendakwa beliau menghidap penyakit vitiligo atau sopak – masalah kulit yang membuatkan kulit hitam berubah menjadi putih yang dihidapi sejak tahun 80-an.

Dalam satu temu bualnya bersama Oprah Winfrey tidak lama dulu, Jacko menegaskan beliau tidak pernah melakukan sebarang proses pemutihan. Beliau juga mempersoalkan mengapa tindakan individu yang berjemur untuk menghitamkan kulit tidak menjadi kontroversi, sebaliknya apabila dia menghidap vitiligo, semua orang mempersoalkannya.

“Saya tidak perasan bila penyakit ini menyerang. Kalau tak silap terjadi pada zaman album Off The Wall dan Thriller. Ini penyakit keturunan daripada bapa saya. Saya tidak boleh menghalangnya. Saya begitu sedih kerana ia berlaku dan tidak mahu bercakap tentang sejarah penyakit keluarga saya kerana ia terlalu peribadi.KENANGAN dua legenda dunia yang kini ‘bersatu’ di alam kematian. Gambar Jacko bersama mendiang Puteri Diana ini dirakamkan pada tahun 1988.


MICHAEL Jackson bersalaman dengan mantan Presiden Amerika Syarikat, Bill Clinton dalam sebuah majlis meraikan Clinton pada tahun 1993.


“Betul, saya tidak melakukan proses pemutihan. Malah solekan banyak membantu menutup masalah kulit saya. Tapi saya pelik kenapa warna kulit saya menjadi lebih penting daripada seni dan karya saya?” bidas Jacko dalam temu bual tersebut.

Dalam satu temu bual lain pula, Jacko menyelar media yang mensensasikan cerita tentang skandal seks dengan kanak-kanak, aset, obsesi kecantikan, kejelikan serta cerita tentang eksentrik dan erotik seorang Jacko.

Menyangkal sinis kebanyakan kenyataan tidak berasas dalam media, kata Jacko, hanya dia yang mengenali dirinya sebenar. “Kenapa tidak beritahu orang bahawa saya makhluk asing dari planet Marikh?

“Beritahu mereka saya makan ayam hidup dan membuat pemujaan vodoo pada waktu malam. Mereka akan percaya apa yang kalian katakan kerana kalian media. Tapi kalau saya, Michael Jackson yang berkata begitu, siapa akan percaya?” selarnya.

Beberapa hari sebelum kematiannya, media yang sudah sekian lama menghidu tahap kesihatan Jacko yang tidak konsisten kembali mempersoalkan isu penukaran warna kulitnya, ketagihan pil tahan sakit dan tekanan terhadap konsert mega yang sepatutnya bermula pada 8 Julai depan di 02 Arena di Docklands, London.


SEPANJANG hayatnya. Jacko sering menyembunyikan wajah daripada terkena pancaran matahari dengan menutup mukanya kerana mengalami masalah kulit sensitif yang diakibatkan oleh ‘vitiligo’.

Sewaktu banyak pihak masih lagi berdebat tentang kesahihan beliau menukar warna kulit untuk tidak dipinggirkan khalayak dan industri hiburan Amerika, Jacko sebenarnya sedang berusaha mengembalikan jiwa etnik kulit hitamnya melalui metafora dalam lagu-lagunya serta kerjasama yang dijalinkan dengan beberapa organisasi bukan kerajaan.

Malah metafora yang diterjemahkan dalam lagu hit Black Or White hasil karyanya itu adalah satu bukti beliau cuba memisahkan diskriminasi warna kulit. Antaranya pada bait berikut: If you’re thinkin of being my baby, It dont matter if you’re black or white (Jika kamu terfikir menjadi anak saya, ia bukan masalah sama ada kamu kulit hitam atau putih).

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. puteriaquarius81 permalink
  29 June, 2009 pm

  mmg btl, naper media sibuk mensensasikan hal2 pribadi dia sdgkan jasanya dlm industri muzik sgt memberi kesan seluruh dunia tp x pulak disensasikan. lagenda teragung. ksian jacko,.. skrg jacko x perlu lagi sakit dgn crita2 buruk dr media.. semoga aman di alam sana..

 2. jelita permalink
  30 June, 2009 am

  btl 2..semoga die aman di sane..

 3. catalina permalink
  1 July, 2009 am

  sian kan, hidup terlebih glemer .. byk tekanan nya .. x tau mana yg betul dan salah, x sabar nk tgk pengkebumian MJ secara islam atau sebaliknya .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: